Wie ben ik?
In 2 stappen leren los te laten om tot de kern te komen
Wie ben ik?
Volgens veel deskundigen, zou je eerst een persoonlijke crisis moeten hebben meegemaakt, om daar antwoord op te kunnen geven. Maar is dat wel zo?
De vraag; Wie ben ik? Stel je jezelf waarschijnlijk niet als je lekker in je vel zit en je leven hartstikke lekker loopt.
Eén keer tegenslag is prima, 2 keer ook nog wel, we zijn immers best wel flexibel, of…
Juist als het een tijdje achter elkaar even niet lekker loopt, je in een dip zit, of nog erger je in een persoonlijke crisis terecht komt zoals een burn-out, ontslag krijgt, of wellicht je bedrijf in de “fik” staat, zet het je pas aan het denken.
“Badend” in het zweet word je ’s nachts wakker en dan komen de vragen: Waar doe ik het in godsnaam voor? Ben ik eigenlijk wel goed wijs? Om uit te komen op de levensbelangrijke vraag: Wie ben ik eigenlijk?
Je moet eerst “pijn” lijden om het te kunnen zien… wij geven je houvast om los te kunnen laten..
Power in your hand
Als je jezelf éénmaal de vraag gesteld hebt; Wie ben ik? Dan wil je, als je oprecht bent naar jezelf, deze vraag beantwoord hebben.
Zonder zweverig te worden, is dit precies het moment waarom je juist nu jezelf zou kunnen ontwikkelen naar een hoger zelfbewustzijn. Juist dit kan je helpen om jezelf beter te begrijpen. Als je jezelf beter kent, kun je ook meer uit jezelf halen. Dit heb je zelf in de hand.
Bij anderen gaat het altijd beter
Jij kent ze wellicht ook wel, die mensen die beweren zichzelf goed te kennen. Ze zijn ogenschijnlijk succesvol, goed bespraakt en ogen gelukkig.
Het lijkt misschien aan de buitenkant allemaal mooi en het komt ook wel zelfverzekerd over, maar vaak maskeren ze daarmee hun eigen onzekerheid. Je kijkt er vaak wel leuk op, maar kunt er niet inkijken.
Dit soort mensen die zich zodanig opstellen staan hun eigen ontwikkeling echter in de weg, ze snappen zichzelf niet, en dat betekent vaak dat er geen ruimte is voor groei.
Hoe vermoeiend moet het wel niet zijn, om op alles wat je leest of hoort, te moeten zeggen, dat je het al wist. Je kunt daardoor niets bijleren, je intelligentieniveau blijft “steken” en daarmee sta jezelf stil, met alle gevolgen van dien.
Je hebt altijd een gezonde nieuwsgierigheid nodig, met de bewering dat je jezelf heel goed kent, sta je deze nieuwsgierigheid in de weg, waardoor je je als mens niet meer kunt ontwikkelen.
De consequentie is vaak dat je zult vastroesten in vaste gewoonten, en moeilijker kunt omgaan met veranderingen. Je bent minder flexibel omdat je het beeld dat jij min of meer van jezelf gecreëerd hebt niet kunt loslaten.
De meest intelligente vraag: wie ben ik?
Jezelf afvragen “wie ben ik?” is dus eigenlijk meest intelligente vraag die je maar kunt stellen.Het betekent dat met jouw emotionele intelligentie (EQ) niets mis is, omdat jij snapt dat er meer in jezelf zit dan er op dit moment uit komt.Je behoort daarmee tot de gelukkigen, omdat je het lef hebt, om over je eigen schaduw te springen en nieuwsgierig genoeg bent om jezelf deze vraag te stellen.
Dat dit ontstaat tijdens een moeilijke situatie waarin je op dat moment verkeert kan echter wil bijdragen aan het versnellen van het proces.
In tijden van crisis staat men namelijk overwegend gemakkelijker open voor nieuwe ideeën en mogelijkheden, dan in tijden dat het allemaal lekker loopt. Uiteraard gaat dit gevoel gepaard met onzekerheid en wellicht verdriet, maar na de verwerking van de eerste shock zie je het voor je, de deur naar je eigen innerlijke zelf.
Wie ben ik? In Essentie
Een beeld hebben van jezelf gaat daarom dieper, dan het vervullen van de rol die je vervult in relatie tot anderen of de maatschappij.
Ik ben vader, ik ben de man van, ik ben leraar….maar dat zijn slechts rollen, die je vervuld en veel van deze rollen veranderen ook gedurende je leven.
Het is belangrijk dat je je niet gaat vereenzelvigen met deze rollen.
Jij bent namelijk veel meer dan een rol.
Door jezelf dus de vraag te stellen, wie je bent, ben je persoonlijk aan het groeien en daarmee ben je bereid oude pijn of overtuigingen los te laten. Door dit los te laten, kun je dichter bij jouw innerlijke kern komen. Je kunt daarmee tot de essentie van jezelf komen.
In 2 stappen leren los te laten om tot de kern te komen
- Om je te helpen met het beantwoorden van je meest belangrijkste vraag in je leven wie je bent, zal je tot de kern moeten komen.In de eerste stap zul je daarom eerste oude emoties moeten opruimen. Probeer te kijken, of te achterhalen hoe je oude emoties die iedere keer weer worden getriggerd, uiteindelijk los kunt laten.
- Als tweede stap zul je ook overtuigingen los moeten laten. Met overtuigingen bedoelen we voornamelijk hoe iets hoort, hoe iets werkt of hoe je je moet gedragen. De daarbij horende denkbeelden, neem je als kind vaak voor waar aan en neem je mee naar volwassenheid, waarmee ze jouw persoonlijke overtuigingen worden.
Oude emoties en overtuigingen kunnen vroeg of laat een rol spelen in de vraag wie je bent.
Om voordat je jouw vraag: wie ben ik? Goed kunt beantwoorden zul je oude emoties moeten opruimen en jouw overtuigingen moeten gaan toetsen. Zijn deze wel écht van jezelf, of “aangeleerd”.
Kortom opruimen en loslaten, kunnen je helpen om tot de kern te komen, om jouw levensbelangrijke vraag: Wie ben ik? te kunnen beantwoorden.
Wat zijn de kernwaarden van de Builder, Merchant, Innovator en de Banker? Wat is de rol die zij spelen?
Wat is op jou van toepassing?
Builder
- Een echte doener, krijgen dingen voor elkaar
- Groeit op basis van geven van vertrouwen
- Doen wat ze zeggen, en zeggen wat ze doen
- Neemt graag heft in handen
- Onschatbare waarde in teamverband
- Soms iets meer nadenken, alvorens te doen
- Kan moeilijk dingen uit handen geven
- Denkt en handelt veel vanuit gevoel
- Kan tikkeltje intimiderend zijn
Merchant
- Maakt graag en gemakkelijk contact met anderen
- Zoekt waardering vanuit oprechtheid
- Kan goed luisteren
- Ziet altijd wel een uitkomst voor een situatie
- Inspireren graag en daardoor grote bijdrage in teamverband
- Wil graag controle houden op dingen
- Werken liefst niet alleen
- Kan zich ondergewaardeerd voelen
- Kan daardoor tikkeltje manipulerend zijn
Innovator
- Denken in oplossingen
- Zoekt waardering vanuit het voelen van betrokkenheid
- Kunnen goed combineren en onderscheiden
- Houden van mensen in hun omgeving
- Meest geduldig en flexibele persoon in teamverband
- Ego is van ondergeschikt belang
- Kan niet goed tegen om ondergewaardeerd te worden
- Als hij/zij niet serieus genomen wordt is het “lastig kersen eten”
- Kan daardoor tikkeltje belerend zijn
Banker
- Wil over het algemeen alles kunnen beredeneren
- Zoekt waardering vanuit zijn/haar kennis
- Heeft gegevens/feitenkennis altijd paraat
- Zijn overwegend risico- en conflict mijdend
- Zijn doorzetters in teamverband
- Houden niet van verandering, liefst in comfortzone
- Aantasting van rechtvaardigheidsgevoel kan als beledigend gezien worden
- Neemt dan afstand en oordeelt (te) snel
Taylor Protocols Var Coach:
Als Merchant / Innovator zoek ik altijd de verbinding op.
Ieder voor zich brengt zijn eigen kennis, ervaring en kwaliteit mee. Geen moeilijke verhalen, of onduidelijke uitkomsten, wij weten hoe belangrijk het is om niet alleen gehoord te worden, maar dat er ook écht naar je geluisterd wordt.