Werk niet leuk meer?

Wat moet je doen als je baan geen baan is om van te houden?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand zijn werk niet leuk meer vindt. Een veelgehoorde reden is dat er een nieuwe “wind is gaan waaien” bijvoorbeeld doordat er een nieuwe leidinggevende is gekomen. Of het bedrijf waar men werkzaam is, wil een nieuwe koers gaan varen. Meer dan eens, kan het gevoel dat je te weinig betaald krijgt ook bijdragen dat je minder van je baan bent gaan houden.

Blijf op de hoogte
verandering op het werk

Wat als je werk niet meer leuk is. Hoe ga je daar dan mee om?

Vroeg of laat krijgt iedereen er een keer mee te maken; veranderende omstandigheden. Doordat er dingen veranderen op je werk, verander jezelf ook ten aanzien van je werk.

De consequentie daarvan is dat je je meer en meer gaat afvragen of je er nog wel “inpast”.

Je raakt minder betrokken bij je baan om het maar even plat te zeggen. Als je minder betrokken bij je werk bent, zal je uiteindelijk ook minder productief zijn. Je vindt je werk niet leuk meer. Ook dreigt er gemogelijkheid dat jij  een nieuwe baan niet leuk vindt.

Het gevolg kan zelfs zijn dat je ook privé uitgeblust raakt. Als je dat inmiddels ervaart, dan wordt het echt tijd voor actie.

Het is altijd belangrijk om voor jezelf te achterhalen waarom jij je minder betrokken voelt bij je werk.

We geven je een paar voorbeelden van situaties waarmee je te maken kan krijgen op je werk en die ervoor kunnen zorgen dat je minder van je werk bent gaan houden.

Richard is iemand die een logische manier van werken heeft. Hij analyseert graag situaties en kiest voor een systematische aanpak. Plotseling wordt van hem meer creativiteit verwacht in zijn werk.

Hoe gaat hij daarmee om, zal hij daarvan gelukkig worden? In eerste instantie zal hij het gaan proberen, omdat het nieuw is en omdat hij een uitdaging niet uit de weg gaat. Maar al snel zal hij het gevoel gaan krijgen dat deze nieuwe rol helemaal niet zo goed bij hem past als gedacht. Het resultaat: Richard zit niet meer goed in zijn vel en gaat zich ongelukkig voelen. Net zo lang tot hij zegt: Ik vind mijn werk verschrikkelijk.

Anneke is al jarenlang een gedreven dame op de afdeling verkoop binnendienst en vervult ze met veel plezier een ondersteunende rol. Plotseling bevindt ze zich in een positie waarin ze de leiding op zich moet nemen en anderen moet leiden. Hierdoor voelt ze zich op enig moment intens ongemakkelijk.

Ruth is een jonge meid, die het erg leuk vindt om samen te werken met anderen. Ze bulkt van de creativiteit en is ook goed in staat om collega’s op andere afdelingen te motiveren en mee te nemen in haar creativiteit.

Maar op een gegeven moment wil het management van het bedrijf waar ze werkt een deel van de creatieve werkzaamheden uit besteden aan een marketingbureau. Voor Ruth betekent dit dat ze voortaan 90% van de tijd verstoken is van menselijk contact en voortaan alleen nog maar bezig is met het bewaken van de door het externe marketingbureau ontworpen huisstijl.

Haar arbeidsvreugde keldert naar een absoluut dieptepunt.

Wat hebben deze genoemde situaties nu met elkaar gemeen?

Het is beslist geen incompetentie, want de mensen in de beschreven situaties zijn stuk voor stuk bedreven in het uitoefenen van hun eigenlijke functie. De uitdaging kwam voor hen, toen ze uit hun natuurlijke element gehaald werden.

“iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, dan zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is”

De uitspraak van Albert Einstein

sluit dan naadloos op de situatie aan.

In de 3 scenario’s die we hierboven schetsten kun je een rode draad ontdekken.

De mensen werden in rollen geplaatst die niet in overeenstemming was met hun eigenlijke manier van werken.  

Hoe je het ook went of keert, het gaat allemaal veel verder dan alleen opleiding en ervaring. Er zijn veel mensen, en misschien herken jij jezelf wel, die hun hele werkzame leven werken in een omgeving die niet bij je natuurlijke persoonlijkheid past. Misschien ervaar je zelfs succesvol te zijn, maar als je heel eerlijk bent, voel je diep van binnen altijd wel een soort van strijd met je innerlijke zelf.

Werk niet leuk en geld verdienen? Wat is er nodig om van je werk te houden ?

De statistieken liegen er niet om. Ruim 70% van de medewerkers voelen in mindere mate nog maar betrokken te zijn met hun werk. (Bron: https://www.gallup.com/workplace/257552/state-global-workplace-2017.aspx

Maar liefst 23% is al helemaal niet meer betrokken, ze doen bewust of onbewust zelfs dingen om hun rol/werkzaamheden te saboteren. De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat in 9 van de 10 gevallen mensen in een rol werken die niet bij hen past. Zeg nou eerlijk, hoe zit dat bij jou? Waarom vind je je werk leuk?

Wat kun je eraan doen?

Is het niet zo, dat we onszelf een beetje zijn kwijtgeraakt? Dat kan toch ook niet anders, we zijn zo druk bezig in het dagelijkse leven, met van alles en nog wat, dat we onszelf bijna vergeten. We raken onszelf kwijt als we niet goed oppassen. Het gevolg hiervan is dat het aantal mensen met een burn-out of verschijnselen explosief aan het stijgen is. 78 op de 100.000 medewerkers ervaart of heeft last van burn-outverschijnselen. (Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overspannenheid-en-burn-out/cijfers-context/huidige-situatie#node-aantal-meldingen-burn-out-bij-werknemers-door-bedrijfsarts

De eerste stap bij het produceren van een creatief idee is erkennen dat je er ooit een hebt gehad. Leer luisteren naar die momenten. De andere stappen volgen dan als een  natuurlijke kracht.

ik houd van mijn werk

“Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid”

De Griekse filosoof Aristoteles zei het al;

Hoe waar is deze uitspraak nu anno 2021 nog.

jezelf ontdekken

Doe er iets aan, vandaag nog en maar er werk van om jezelf weer te herontdekken.

De tool die je daarbij kan helpen is de Core Values Index™. De enige psychometrische toets met een herhaalbetrouwbaarheidsscore van maar liefst 97,7%.

Dit maakt dat deze test dé meest betrouwbare psychometrische beoordeling is die er in de markt op dit moment aangeboden wordt.

De nauwkeurigheid van de uitkomst zal je verbazen. Het zal jezelf beter omschrijven dan jezelf kunt.
  • De uitkomst zal je helpen begrijpen waarom mensen reageren zoals ze op jouw gedrag reageren.
  • Het zal je inzicht geven waar jij vooral energie van krijgt en waarvan niet.
  • Je herkent direct of je in de juiste rol zit op je werk.
  • Het zal je leren herkennen waar jouw sterke punten liggen en welke rollen in het werk in strijd zijn met de manier waarop jij denkt.

De beste versie van jezelf, draag je al bij je, je moet ‘m alleen weer even herkennen.

Gun jezelf vandaag nog een positieve boost met de Core Values Index™ en wordt weer verliefd op je baan.

Begrip is de sleutel tot een oplossing

Als je eenmaal jezelf begrijpt, kun je een rol/baan zoeken die daarbij aansluit. Deel je resultaten van de CVI™ op je werk, maak het bespreekbaar. Werk samen met je leidinggevende om een functie te vinden die beter bij jouw profiel past. Jij, maar ook het bedrijf waar je werkt heeft er baat bij.

 

Als jij denkt;  “Ik vind werken in de zorg niet meer leuk”, wordt het tijd om te achterhalen waar dat aan ligt

Zij krijgen iemand op een positie die de emotionele, psychologische en intellectuele aanleg heeft om in die positie uit te blinken. Jijzelf zult ervan profiteren omdat het zal voelen als een jas die als gegoten zit, speciaal voor jou.

Uit onderzoek blijkt, dat werknemers die via hun Core Values Index™ profiel aan een functie zijn gekoppeld tot wel 200% productiever zijn met 50% verminderde inzet.

Dit is dus een echt win-win situatie.

Werk tevredenheid balans

Speciaal voor leden hebben wij de werk tevredenheid balans gemaakt.

Met deze tool kun je uitvinden hoe goed jouw huidige baan in jouw leven past. Het geeft je een inzicht in de balans tussen persoon en werk. Vul de tool in en bekijk jouw uitslag.

De tool is alleen toegankelijk voor leden: Nog geen lid? Doe een variant van de CVI bij Ik wil Rust in de Tent en de tool is ook voor jou beschikbaar.

Leer meer over jezelf met de CVI.
Een overzicht van de mogelijkheden

Gratis CVI

Werk niet leuk meer? Wat doe je als jij je werk niet meer leuk vindt. 1

€ 0,00

Gratis verkorte CVI

Gratis CVI + E-boek

Werk niet leuk meer? Wat doe je als jij je werk niet meer leuk vindt. 2

€ 7,95

Gratis CVI + E-boek

Meest gekozen

Full CVI + E-boek

Werk niet leuk meer? Wat doe je als jij je werk niet meer leuk vindt. 3

€ 49,95

Volledige CVI, E-boek, CVI KEY en meer

Willem Titsing

Auteur: Willem Titsing

Taylor Protocols Var Coach:

Als Innovator / Merchant ben ik een echte probleemoplosser. Geen probleem is te groot om aan te pakken. Dit helpt mij als VAR Consultant enorm om situaties helder te analyseren en elk probleem in de kiem te smoren.

Een unieke manier van denken is volgens mij key om tot creatieve en to the point oplossingen te komen.