Is er een hobby zoeken test?

Kun je met een persoonlijkheidstest de perfecte hobby vinden?

Werk levert vaak stres op, het is daarbij belangrijk je te ontspannen. Hobby’s bieden daarbij een uitkomst. Maar welke hobby past bij jou, hoe kun je jouw perfecte hobby vinden?

De CVI kan uikomst bieden, hoe kan ik die afnemen?Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het hebben van een hobby is een belangrijk onderdeel om te ontspannen en te genieten van de simpele dingen die het leven biedt.

Het is een geweldige manier om jezelf te revitaliseren terwijl je iets doet waar je echt van geniet en waar je gepassioneerd over bent. Een leuke hobby kost je ook geen enkele moeite.
Sommige mensen hebben zelfs manieren gevonden om van hun hobby’s geld te maken. Iedereen weet dat het hebben van een hobby goed voor je is. Desondanks weten veel mensen nog steeds niet welke het beste voor hen is en bovenal wat bij ze past.

De meest voorkomende reden voor het niet kunnen vinden van een leuke hobby die ook voor langere tijd blijft hangen, is dat de meeste mensen hun recreatieve bezigheden niet afstemmen op hun persoonlijkheid.

Jouw persoonlijkheid dicteert veel over wie jij bent en waar jij van nature voor kiest om op te focussen. Misschien ben je van nature een introvert, en houdt de hobby die je overweegt in dat je constant uitgaat om mensen te ontmoeten. Je kunt dan op je klompen aanvoelen dat dit op termijn een meer een last dan een lust wordt.

Bij het zoeken van een hobby: Sta stil bij je drijfveren

Je drijfveren ontdekken doe je door jezelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld:

  • Wil je graag samen met anderen iets doen, of juist alleen?
  • Houd je van afwisseling of wil je je liever ergens in verdiepen?
  • Is het voor jou belangrijk om creatief bezig te kunnen zijn?

Als je een hobby kiest dan doe je dit voor jezelf, trek je daarom ook niet te veel aan van de mening van anderen. Het gaat er vooral om dat jij lol hebt aan een hobby, dit doe je niet voor een ander.

Zie je hobby’s als een nutteloos tijdverdrijf? Wat voor de één nutteloos is is waardevol voor een ander. Het doel van hobby’s is vooral ontspanning. Het is dan ook een geweldige methode voor het reduceren van stress, of voor het even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Vanuit een ander oogpunt is nutteloos dan ook een relatief begrip.
Als je jouw tijd niet nutteloos wilt verdrijven zoek dan een hobby die iets oplevert, je kunt dingen maken, maar ook bijdragen aan de gemeenschap als dat meer bij jou past. Zolang het maar voldoening geeft.

Een goede eerste stap om erachter te komen welke hobby bij jou past, is het doen van een (betrouwbare) persoonlijkheidstest.

Nu hoor ik je zeggen, weer een testje. En dat gaat werken? Voordat je het compleet wegwuift moet je eigenlijk weten hoe persoonlijkheidstesten werken.

Mensen die persoonlijkheidstesten ontwikkelen, hebben meestal diepgaande kennis van hoe mensen zich gedragen, hoe besluitvormingsprocessen werken en wat hun acties beïnvloedt.
De eerste stappen bij het maken van een persoonlijkheidstest is het definiëren wát er wordt gemeten en vervolgens hoé het moet worden gemeten. Dit omvat tal van eigenschappen zoals onder andere dominantie, behendigheid, emotionaliteit en vertrouwen.

Jouw persoonlijkheid is véél meer dan alleen jouw voorkeur als het gaat om interactie met mensen. Het gaat vooral ook over de onderbewuste dingen die zelfs onze kleinste acties bepalen. Heel veel beslissingen neem je niet bewust.
Je zou dus jouw kernwaarden moeten blootleggen die ervoor zorgen hoe jij in het leven staat en die beslissingen beïnvloeden. Dit wordt gemeten met de Kernwaarden Index (CVI).
Het is de meest nauwkeurige en betrouwbare manier om te meten en te identificeren wie jij bent en wat jou drijft. Met dat in gedachten, hoe bepaalt je persoonlijkheid dan precies het soort hobby’s die je wilt vinden?

De volgende stap is dan uit te vinden hoe persoonlijkheidstesten jouw ideale hobby’s aangeven.

Volgens de Core Values ​​Index omvat jouw persoonlijkheid een unieke mix van vier persoonlijkheidstypes, of core value-energieën. Deze vier kernwaarden die in de CVI worden genoemd, worden Builder , Merchant , Innovator en Banker genoemd.

 

De Core Values Index kan je meer inzicht geven in jouw kernwaarden en drijfveren.

Daarmee kun je een dieper inzicht krijgen in jezelf. Wil je alleen even snel kijken welk soort hobby bij jouw past dan kun je ook onderstaande test doen (er wordt geen persoonlijke informatie opgeslagen), je kunt de test ook doen samen met de CVI, dit geeft je wellicht nóg meer inzicht.

Hobby vinden test
Ik zoek een nieuwe hobby omdat:
Ik verwacht dit van mijn nieuwe hobby:
Sociaal gezien doe ben ik het liefst dit:
Als ik mijzelf moet omschrijven ben ik vooral:
Als kind was ik vooral:
Hier ben ik echt gek op:
Op vakantie beleef ik het meeste plezier aan:
Dit zou ik graag een keer willen doen:
Dit is hoeveel vrije tijd ik heb:
Is er een hobby zoeken test? 1

Builder

Builders zijn mensen die voornamelijk worden gestuurd door macht en actie. Wanneer ze een kamer binnenlopen, nemen ze onmiddellijk de impliciete controle over, alleen al door hun aanwezigheid.
Builders zijn mensen die graag hun tijd willen investeren en zich willen concentreren op dingen waar ze een passie voor hebben. Zo hopen ze bij alles wat ze doen altijd een blijvend monument van zichzelf achter te laten.
Ze kunnen andere mensen leiden om hen te helpen hun doelen en ambities om te zetten in iets concreets en duurzaams.

Van builders is ook bekend dat ze een enorm vertrouwen hebben in zichzelf en in hun vermogen om dingen te creëren. Daarom draaien hun hobby’s meestal om creëren en innoveren.
Builders kunnen genieten van bergbeklimmen, uitdagende videogames spelen, fietsen of zelfs marathons lopen. Wat een builder gelukkig maakt, is dingen gedaan krijgen. Ze zijn veel gemotiveerder om een ​​bestemming te bereiken dan om simpelweg zonder doel te reizen.

Is er een hobby zoeken test? 2

Merchant

Merchants zijn zeer betrokken en verbonden mensen die graag duurzame relaties opbouwen en nieuwe ideeën inspireren. Ze kijken altijd naar de toekomst met visies en ambities, maar denken zelden aan de risico’s die eraan verbonden zijn.

Merchants vertrouwen sterk op hun creatieve kant om betrokken te blijven. Zulke mensen genieten vaak van schilderen, liefdadigheidswerk, nieuwe plaatsen aandoen en nieuwe ervaringen ontdekken.
Hun veerkracht en hoop voor de toekomst drijft hen ook naar het koesteren van hobby’s zoals tuinieren en het verzorgen van dieren. Ze zijn uitstekende clubleiders en organisatoren.

Is er een hobby zoeken test? 3

Innovator

Innovators zijn mensen die vooral worden gedefinieerd door hun wijsheid en mededogen. Ze houden ervan om problemen op te lossen.
Degenen met veel Innovator-energie in hun persoonlijkheidsprofiel zijn zeer betrouwbare mensen die in stilte een stap terug kunnen doen en een situatie kunnen evalueren.

Zo kunnen ze oplossingen bieden die vaak heel nuttig zijn in de samenleving.
In hun vrije tijd houden Innovators zich graag bezig met complexe maar bevredigende taken. Dit kan liefdadigheidswerk inhouden, wetenschappelijke projecten opzetten, vrijwilligerswerk doen voor een AA-crisishotline en zelfs meditatie – vrijwel alles waarmee ze uitdagende problemen kunnen oplossen.

De medelevende kant van een innovator trekt hen ook aan om te koken voor hun vrienden en familie en om kinderen te verzorgen.

Is er een hobby zoeken test? 4

Banker

Bankers worden sterk bepaald door het vergaren van kennis, een enorm aanwezige kernwaarde. Ze willen graag weten hoe en waarom dingen werken. Bankers nemen het verzamelen en bewaren van kennis zeer serieus,
en daarom zul je in hun vrije tijd vaak een banker aantreffen die in een boek is begraven of het internet afspeurt.

Bankers spelen ook graag trivia-spellen, bordspellen en kijken naar shows en documentaires die een beroep doen op hun zoektocht naar kennis.

Conclusie

Het kennen van het DNA van jouw persoonlijkheid zet je op het pad zodat jij jouw perfecte hobby kunt afstemmen op alles wat je doet. Zelfs iets eenvoudigs als het vinden van een hobby kan een bevredigende en opwindende ervaring zijn als het past bij jouw persoonlijkheid.
Hobby’s zijn bedoeld als leuke en spannende ontsnappingen uit de dagelijkse beslommeringen. De beste manier om erachter te komen welke persoonlijkheid jou het beste omschrijft, is door een goed samengestelde en effectieve persoonlijkheidstest te doen, zoals de CVI.

Op deze manier wordt alles wat jou definieert, gebruikt om te vinden wat jij het leukst vindt om te doen. Vanuit dat oogpunt is de CVI dus wel degelijk te gebruiken als een hobby zoeken test.

  • Welk type ben je? Ben je een BUILDER, MERCHANT, INNOVATOR of BANKER?
  • Vraag jezelf af welke eigenschappen je nodig hebt voor de hobby die je voor ogen hebt.
  • Spiegel deze eigenschappen met jouw kernwaarden.
  • Als je er gen lol aan hebt  doe het dan niet. Een hobby moet vooral ontspannend en leuk zijn.

Leer meer over jezelf met de CVI.
Een overzicht van de mogelijkheden

Gratis CVI

Is er een hobby zoeken test? 5

€ 0,00

Gratis verkorte CVI

Gratis CVI + E-boek

Is er een hobby zoeken test? 6

€ 7,95

Gratis CVI + E-boek

Meest gekozen

Full CVI + E-boek

Is er een hobby zoeken test? 7

€ 49,95

Volledige CVI, E-boek, CVI KEY en meer

Willem Titsing

Auteur: Willem Titsing

Taylor Protocols Var Coach:

Als Innovator / Merchant ben ik een echte probleemoplosser. Geen probleem is te groot om aan te pakken. Dit helpt mij als VAR Consultant enorm om situaties helder te analyseren en elk probleem in de kiem te smoren.

Een unieke manier van denken is volgens mij key om tot creatieve en to the point oplossingen te komen.