De drie belangrijkste dingen die je moet weten over de Core Values Index™

Voor mensen die de Core Values Index™ (CVI™) hebben gedaan of er gewoon nieuwsgierig naar zijn, zijn hier de drie belangrijkste dingen die hierover moet weten.

3dingen-over-de-cvi

De Core Values Index™ is een mooi instrument om je inzicht te geven in jouw onveranderlijke natuur.

In dit artikel behandelen we 3 zaken die je waarschijnlijk nog niet wist over de CVI™

1. Er zijn slechts vier kwadranten, maar meer dan 1,8 miljoen mogelijke combinaties.

De Core Values ​​Index™ heeft slechts vier belangrijke persoonlijkheidstypen of ook wel kwadranten genoemd.
Hoe kan het dan mogelijk zijn mensen dan toch nauwkeurig te beschrijven?

De CVI™ is veel meer dan alleen de vier kwadranten met kernwaarde-energieën. Deze kwadranten hebben ook elk een eigen waarde.

Wanneer jij de CVI™ doet, ontvang je een reeks scores verdeeld over deze vier kwadranten.

Ze heten Builder (kracht en actie), Merchant (liefde en intuïtieve verbindingen), Innovator (wijsheid en probleemoplossing) en Banker (kennis en gerechtigheid).

De scores voor elk van deze kernwaarde-energieën zullen tussen 0 en 36 liggen, waarbij de optelsom van alle vier altijd gelijk is aan 72.

Jouw specifieke combinatie van deze vier scores maakt jouw profiel zo uniek dat deze slechts vergelijkbaar is met 3735 andere mensen op de hele planeet.

De kans is dan erg klein dat je bij de plaatselijke bakker iemand tegenkomt met exact hetzelfde profiel. Als je je opleiding, achtergrond en ervaringen daarin ook nog eens meetelt, ben je echt uniek.

 

3 dingen over de CVI

2. De CVI™ is niet alleen voor werving en selectie.

Hoewel de meeste mensen tijdens het wervingsproces kennismaken met allerlei psychometrische assessments zoals Myers-Briggs, The DiSC en Strengths Finders, biedt de Core Values ​​Index™ individuen véél meer dan alleen een geschikte sollicitant. Deze is namelijk op veel verschillende vlakken inzetbaar.

Bijvoorbeeld:

  • Studenten doen de CVI™ als onderdeel van hun inspanningen op het gebied van studie en carrièreplanning. Er is gewoon geen betere manier om het juiste loopbaantraject voor een middelbare scholier te vinden dan door te leren over de sterke punten en emotionele kernwaarden door middel van de CVI™.
  • Koppels gebruiken hun CVI™-profielen om zichzelf en elkaar beter te begrijpen. Heb je je ooit afgevraagd of het cliché  ‘Tegenpolen trekken elkaar aan’ waar is? Het kan in het begin waar zijn, maar het leidt zelden tot geluk op de lange termijn. Als jij het CVI-profiel van jouw partner kent, krijg je een beter begrip van de ander en alles wat daarbij hoort.
  • Bedrijven kunnen de CVI™ inzetten voor het optimaliseren van hun team (alle soorten teams, van afdelingen tot management teams) of het in kaart brengen van het Human Capital. Ook voor beter leiderschap binnen een bedrijf kan de CVI™ ingezet worden.

3. Jouw scores zijn belangrijk.

Er zijn meer dan 1,8 miljoen combinaties mogelijk voor de Core Values ​​Index™. Wetende dat elke score per kwadrant kan variëren tussen 0 en 36, volgen hier enkele voorbeelden die beschrijven hoe de scores ertoe doen.

Elke score onder de 12 wordt zelden of nooit gebruikt. Als je een CVI-profiel hebt met een bankerscore van 11, heb je zelden toegang tot je bankersenergie (liefde voor kennis en rechtvaardigheidsgevoel). Betrokken zijn bij bankerachtige activiteiten zal vreemd en misschien zelfs ongemakkelijk op je overkomen. Communiceren met mensen met hoge Banker-scores zal een fiks aantal uitdagingen opleveren.

Omgekeerd worden degenen met scores in kernwaarde-energieën 25 of hoger als ‘diepgaand’ beschouwd. Als je bijvoorbeeld een Merchant-score van 27 hebt, zou je het overgrote deel van je tijd besteden aan het zien van de wereld en ermee omgaan door de bril van een Merchant.

Hoewel de scores voor elk kwadrant voor jouw kernwaarde-energieën kan variëren tussen de 0 en 36, vertegenwoordigen ze niet noodzakelijk een lineair percentage van hoeveel elk van die energieën jouw persoonlijkheid vormt. Zoals we al zeiden, is elke score onder de 12 functioneel niet aanwezig in jou, en die laat je dan ook buiten beschouwing.

 

Jouw combinatie van CVI-scores tussen de kwadranten heeft niet alleen invloed op hoe jij denkt en de wereld ziet, het bepaalt ook hoe jij met anderen omgaat.

De CVI™, 3 dingen die je moet weten 1Als twee mensen beiden builder / merchants zijn samen in een vergadering zitten, zullen de relatieve scores tussen deze twee personen bepalen wie het gesprek domineert.

Laten we zeggen dat Nicole een CVI-profiel heeft van 27-Builder, 26-Merchant, 15-Innovator, 4-Banker.
Haar collega, Vincent, heeft een CVI-profiel van 25-Builder, 23-Merchant, 13-Innovator, 11-Banker.

Nicole zal waarschijnlijk het gesprek leiden en Vincent zal zich instinctief onderwerpen aan haar hogere Builder-energie. Dit gebeurt hoe dan ook, ook al zouden zowel Nicole als Vincent beiden zichzelf omschrijven als Builder / Merchants.

Als vervolgens iemand met een hoge bankerscore zich bij het gesprek zou voegen, zouden Nicole en Vincent hem waarschijnlijk wat langdradig en zelfs een beetje vervelend vinden. Ze zouden ongeduldig proberen het gesprek af te breken en door te gaan met het daadwerkelijk voor elkaar krijgen van dingen (vanuit hun builder-perspectief).

De banker zou zich daarentegen afvragen waarom Nicole en Vincent niet geïnteresseerd waren in de presentatie van 18 pagina’s, compleet met bijlagen en grafieken, die hij had geschreven.

Tot slot:

De relatie tussen de 4 kwadranten en de scores die daarbij horen vertellen je dus in welke rol jij je het meest prettig voelt. Het geeft ook aan hoeveel moeite het kost om situaties vanuit een andere kernwaarde te benaderen. Met scores onder de 12 is dit zelf ronduit onnatuurlijk en zul je die bijna nooit gebruiken.

Wil je meer weten over de eigenschappen van de 4 kwadranten klik dan op de links:

Wat zijn de kernwaarden van de Builder, Merchant, Innovator en de Banker? Wat is de rol die zij spelen?

[lwptoc]

Willem Titsing

Auteur: Willem Titsing

Taylor Protocols Var Coach:

Als Innovator / Merchant ben ik een echte probleemoplosser. Geen probleem is te groot om aan te pakken. Dit helpt mij als VAR Consultant enorm om situaties helder te analyseren en elk probleem in de kiem te smoren.

Een unieke manier van denken is volgens mij key om tot creatieve en to the point oplossingen te komen.